onsdag den 25. marts 2015

Kulørte Cuenca



De tunge grå skyer truer over Madrid, da vi forlader hovedstaden ved 10-tiden fredag formiddag, og sætter kursen mod sydvest. Vi har sat os for at udforske de mange mindre byer ude omkring hovedstaden, og i dag går turen til Cuenca, som nås på to timer i bus.

Byen med den UNESCO-listede gamle bydel er hovedstaden i Cuenca-provinsen, og en del af regionen Castilla-La Mancha. Et par hurtige klik på Google har afsløret en yderst fotogen by, så min gode ven Nikon ligger utålmodigt og venter i kameratasken, til trods for en vejrudsigt der skyder en hvid pil efter en blå himmel.

Montmartre i Gran Canyon
Vi tjekker ind på et hotel i den 'moderne' del af byen, da der er mange penge at spare her, hvis man ikke har noget imod at gå de 10-15 minutter til foden af klipperne. 

Her hæver den historiske del af byen sig op mellem de to dybe kløfter, med en labyrint af stejle og smalle gader - som Montmartre placeret i Gran Canyon. Så selv ikke det lettere triste vejr kan holde smilene, da vi begiver os op mod San Pablo broen, med udsigt til Cuencas berømte vartegn, de hængende huse.

Landskabet er yderst dramatisk her, hvor den smalle Huécar-flod skærer ind gennem slugten. Med de træklæde bjergsider, en metalbro der minder om en gigantisk væltet kran, og husene der bogstaveligt talt hænger uden på klipperne over den dybe kløft. Derudover troner Cuencas 'parador' - et tidligere kloster - på en klippetop, og tilbyder byens smukkeste overnatningsmulighed.

Stejle gader - farverige facader
Den smalle bro er ikke for dem med højdeskræk, men belønningen på den anden side er turen værd. Her venter Plaza Mayor med den smukke katedral, omringet af farverige husfacader med hvide rammer om vinduer og døre. En karakteristik der foreviges i skarpe grafiske linjer, i det nærliggende lille galleri, Colores – og som nu pryder væggen over mit arbejdsbord.

Morteruelo
Det er en drøm at gå på opdagelse i Cuencas idylliske gader, og at nyde udsigten til det spektakulære landskab der omkranser byen – selv på en gråvejrsdag. Ligeledes er det interessant at fornemme de lokales stolthed over byen, og åbenheden overfor turister.

Med trætte lægmuskler og et fyldt memorykort, går turen tilbage mod den nye bydel. Her er Calle San Francisco centrums mest livlige tapasgade, og vi skal naturligvis prøve en af de lokale delikatesser – morteruelo. En lun vildtpaté som gør det formidabelt godt med en kold øl, i den moderne udgave af en klassisk tapasbar, Méson Jose.

Der er meget mere at se, mere at smage på, og mere at fortælle – og jeg vil helt sikkert tilbage til kulørte Cuenca. En fantastisk udflugtsmulighed på en ferie i Madrid.

Fakta

- Fra Mendez Alvaro stationen i Madrid, kan man kan tage med Avanza Bus til Cuenca for €26,50 tur/retur.

- Alternativt kan man tage toget fra Atocha stationen. Med AVE toget tager turen under en time.