mandag den 18. juli 2016

Et kig bag facaden



Når man dagligt færdes i Madrid vænner man sig efterhånden til at passere storslåede bygningsværker og krydse ikoniske pladser, som Puerta del Sol og Plaza de Cibeles. Men slet ikke på den måde at man ikke længere nyder dem eller konstant får øje på nye detaljer. Der er så meget at se i Madrid, og selv efter års tilhørsforhold har jeg stadig uendeligt meget at opdage.

Så engang imellem lader jeg mig selv lege turist. Og det ville næsten være en skam, når nu operaen byder gratis indenfor, ikke at tage et kig bag facaden. En facade der arkitektonisk ikke ligefrem er blandt de mest spektakulære operahuse i verden - ja, faktisk er det et lidt af en bombastisk grå klods. Men omgivelserne er nogle af de mest seværdige i byen; den skønne plads/park med det eksotisk klingende navn, Plaza de Oriente, og den royale nabo, kongeslottet. Derfor er jeg ofte kommet her, og boede tidligere lige rundt om hjørnet.

Plaza de Oriente og Madrids imponerende kongeslot set fra operaens balkon


Operaen byder normalt på en hel række af tematiske og guidede ture, men denne søndag var der bogstaveligt talt "åbent hus" fra morgenstunden. Så vi tog tidligt ind til centrum for at koble os på køen, som var til at overskue på dette tidspunkt. Og da vi blev lukket ind var der så nærmest "fri leg" i hele hytten. Ja, det var faktisk overraskende frit, og man kunne på egen hånd udforske de mange etager, prøve samtlige 1746 bløde sæder hvis man ville (på nær de royale), og beundre de VIP-agtige lokaler som er kongeslottet værdige - ikke mindst restauranten med mahogni-søljer, blodrøde loftspaneler og dybblå stjernehimmel.


















Der var også interessant at se den gennemsigtige model af teatrets opbygning, som afslører at bygningsværket er ligeså stort under jorden, hvor de gigantiske kulisser rotere og gør det muligt med hurtige sceneskift. Og som bonus kunne man gå ud på den store balkon, hvor udsigten til Plaza de Oriente og kongeslottet er formidabel. Turen bag facaden gjorde det værd at stå tidligt op på en søndag, og jeg kan anbefale alle med interesse i teater, opera eller arkitektur at prøve en af de guidede ture på en ferie i Madrid. Eller måske endda at tage ind og opleve det i levende live. 'Teatro Real de Madrid' som er bygningens officielle navn, menes at være blandt de største kulturelle institutioner i Spanien, sammen med Madrid-museerne Prado og Reina Sofia.

Udendørsservering hos Chocolatería San Ginés i Madrid


Selv rundede vi vores lille søndagsudflugt af med et smut forbi en anden form for institution i Madrid, nemlig Chocolatería San Ginés, som er nævnt her på bloggen under 100% gato. Her er åbent 24 timer i døgnet, alle ugens dage, og her har man langet "Chocolate con Churros" over disken siden 1894. Denne solrige søndag sværmer de sort- og hvidklædte tjenere rundt om bordene udenfor, og balancerer elegant fyldte bakker på bare tre fingerspidser. Og trods travlheden er der tid og humør til at tage selfies med en gruppe af glade gæster.