Kridhvide Hits

Madrid er fuld af kulte caféer, uimodståelige tapas barer, summende markeder, unikke museer, smukke parker og gratis oplevelser. Her under Kridhvide hits vil jeg løbende præsentere jer for mine personlige favoritter og tips, som i måske kan bruge hvis i en dag rejser til Madrid. Har du selv nogle fede tips til byen modtager jeg dem gerne på min mail.


Det bedste marked
Hvad: Mercado de Motores
Hvor: Museo del Ferrocarril, Paseo de las Delicias 61 - Metro: Delicias
Web: www.mercadodemotores.es

'El Rastro' er det mest berømte marked i Madrid, men er du heldig at opholde dig i byen i den anden weekenden i måneden, så finder du intet bedre marked en 'Mercado de Motores'. Dette marked "popper" hver måned op mellem togsættene hos byens jernbanemuseum, som huses i den nedlagte banegård 'Delicias'.

Her skabes et atmosfærefyldt rum som er overraskende hyggeligt trods de store forhold, og hvor kvaliteten af boderne ligger langt over gennemsnittet af markeder i Europa. Her er ingen klassiske souvenirs, men i stedet masser af spændende kunsthåndværk, vintagemøbler, firnurlige fund og lokal gourmet.

Markedet krydres med live musik, café og togvognsbar - mens der ude bagved venter et lille streetfood-marked i sig selv. En sublim oplevelse hvor langt størstedelen af gæsterne er lokale madrileños.

Den mest atmosfærefyldte bogforretning
Hvad: Desperate Literature
Hvor: Calle Campomanes 13 - Metro: Santo Domingo eller Callao
Web: www.desperateliterature.com

"Man skal ikke dømme en bog på dens omslag" holder ikke her, for denne lille intime bogforretning oser af charme helt ud på gaden, og jeg faldt for den med det samme. Jeg har også tidligere beskrevet den som "et bankende hjerte for bogelskere" på min engelsksprogede blog - og bag den lille dør venter en anden verden af passion og en romantisk tilgang til det skrevne ord.


Hylderne bugner af både engelske og spanske bøger fra gulv til loft, og dækker alt fra poesi til rejseeventyr - samt naturligvis de helt store klassikere.

Parret der driver forretningen har tidligere arbejdet i den mere berømte Shakespeare & Co i hjertet af Paris - og han er fra Storbritannien mens hun er fransk. De deler gerne ud af viden og inspiration til dit bogkøb og byder jævnligt indenfor til små hyggelige arrangementer i butikken - som intimkoncerter og bogoplæsninger.


Du kan også skrive dit eget digt på forretningens gamle skrivemaskine, eller nappe et slag skak med din rejsekammerat. Desperate Literature er blandt mine absolutte favorit-steder her i hovedstaden.

Bedste sted at koble af
Hvad: Parque del Buen Retiro
Hvor: - Metro: Retiro
Web: -

Jeg har tidligere i et blog-indlæg erklæret min kærlighed til underskønne Retiro, og derfor må den naturligvis med på denne liste – selvom den lige så godt kunne have indgået i '100% gato'. For Retiro, eller Parque del Buen Retiro som den officielt hedder, er STEDET når de lokale madrileños skal koble af, og nyde weekenden med vennerne eller familien.

Og selvom den grundet dens berømthed ikke ligefrem kan beskrives som et insider-tip, er den en uungålig del af den spanske hovedstad, og noget nær den ultimative storbypark.

For her finder man alt hvad man kan ønske sig af 'byens lunger', afhængigt af hvor man vælger at slå sig ned. Her er ro – her er liv. Her er underholdning og events, kunst og kultur, og ikke mindst optimale forhold for sportslige udfoldelser. Hvad enten det er en gang frisbee med vennerne, en løbetur eller en tur på skateboardet eller rulleskøjterne.

Brede asfalterede stier lægger hver dag underlag til både bambier og hardcore slalom-skatere, og specielt de mange private instruktører trækker en tilfældig mandag aften hundredevis af rullende madrileño'er til de grønne omgivelser.

Her er legepladser, paladser og paradis for hundeluftere. Mens menneskeskabte højdepunkter tæller glaspaladset, Palacio de Cristal, kunstbygningen Palacio de Velázquez og den kunstige sø fyldt med hundredevis af robåde. Man må heller ikke gå glip af den utroligt smukke blomsterhave ved indgangen fra Calle de Alfonso XII. 

Madrids bedste kødboller
Hvad: Bolero Meatballs
Hvor: Calle de las Conchas 4, Sol. - Metro: Santo Domingo eller Callao
Web: www.facebook.com/boleromeatballs

Duften rammer så snart man åbner døren til denne lille intime take away restaurant med 100% fokus på 'Albondigas' - kødboller, som generelt er populære i det spanske køkken. Derudover er der dog ikke meget spansk over Bolero, med det meget direkte slogan 'Eat my balls'.

Restauranten er gemt lidt væk i en sidegade nær Plaza del Callao, og derfor gik der et stykke tid inden jeg fik øje på den, til trods for at den ligger blot fem minutters gang fra lejligheden. Siden er vi nærmest blevet stamkunder, og har efterhånden prøvet de fleste varianter - på et menukort der dog er til at overskue; 4 faste varianter samt en specialudgave i weekenden.

Kødbollerne kan købes 'løse' som tapas eller i en sandwich med lækkert brioche brød, og kan fås som menu med enten ris eller hjemmelavede grove pommes frites. Hver variant er med forskelligt kød og forskellige ingredienser; oksekød, svinekød, og kylling, med henholdsvis 'bedstemors opskrift', orientalske ingredienser og parmesan med svampe - derudover en vegetarudgave. Specialudgaven i weekenden har ofte været dedikeret det indiske, som Korma og Masala, og har endnu ikke skuffet!


Den bedste gratis udsigt i Madrid
Hvad: Gourmet Experience
Hvor: 9. etage, El Corte Inglés, Plaza del Callao - Metro: Callao
Web: Ingen

Madrid har mange spændende udsigtspunkter og skjulte tapasbarer på tagene af centrums ikoniske bygninger - som Circo de Bellas Artes eller Palacio de Cibeles. Fra disse får man en fantastisk udsigt over byen fra mange vinkler, men fælles for de fleste er et gebyr for entré eller et 'skjult krav' om at købe mad eller drinks.

Derfor blev jeg positivt overrasket over at finde Gourmet Experience på toppen af stormagasinet El Corte Inglés - lige i centrum ved Plaza del Callao. Her fører elevatoren - eller et hav af rulletrapper - dig op til 9. etage, hvor tapas og gourmet er i højsædet. Masser af Internationale specialprodukter fylder hylderne i den store delikatesseforretning, mens anden halvdel byder på adskillige tapasrestauranter, bar og café.

Her er udendørs servering med udsigt til både kongeslottet og Almudena katedralen, men selv uden at sætte dig til bors kan du tage dine pletskud over byen. Fra panoramavinduet indendøre får du ligeledes en enestående udsigt ned gennem Gran Vía til Plaza de España, hvor den storslåede arkitektur og en strøm af taxaer sætter flueben ved New Yorker stemning.