onsdag den 7. januar 2015

En kongelig fornøjelse



Hos de fleste danskere ryger julepynten hurtigt tilbage i den store kasse, når de traditionsrige familie-julefrokoster er overstået mellem jul og nytår. Og efter årets sidste aften glemmer vi hurtigt alt om gaveræs og kravlenisser. Godt nok står Helligtrekongersdag fortrykt i de fleste danske kalendere, men det er de færreste der skænker det en tanke.

Her i Spanien strækker julehøjtiden sig derimod helt ind i det nye år. Først bliver det jul – så nytår – og så jul igen! Vel noget nær et rent drømmescenarie for danske børn?
Hvor vi danskere lægger stor vægt på hele optakten til juleaften, med kalenderlys og julekalendere, på væggen og i tv, er den spanske jul i størst fokus mellem den 24. december og den 6. januar.

Gaver eller kul
Kul til de slemme!
Som hos os 'kommer julemanden med gaver' til jul i Spanien, men de åbnes først om morgenen den 25. december. Det er dog kun en smagsprøve på den rigtige gaveregn som sker på Helligtrekongersdag, hvor 'Reyes Magos' – de magiske konger – lægger vejen forbi de artige børn. De knap så artige får derimod 'kul'. En knap så eftertragtet godbid som købes hos bageren, og kan sammenlignes med en gigantisk sort sukkerknald.

Udover gaverne er hovedattraktionen de tre kongers ankomst til byen om aftenen den 5. januar. En festlig og farverig parade af Disney'ske dimensioner. I Madrid kan den største af disse opleves i centrum med endestation ved Cibeles-paladset, men forstæderne har også deres egne mindre parader.

Cibeles paladset
Et slaraffenland for børn der udover at få bekræftet at kongerne er vel ankommet med deres kameler, bliver overdynget med slik og kan hilse på en lang række udvalgte tegnefilms-idoler, som Ninja Turtles og Svampebob. Det kommercielle aspekt er naturligvis ikke glemt, og derfor følger Coca Cola bilen trop, ligesom TV-sponsorerede vogne tematiserede med Masterchef Junior og diverse børnekanaler.

Magi i fuldmånens skær
Da jeg ankommer til Cibeles-pladsen er flere tusinde mennesker allerede klar til at modtage kongerne – og det er svært at finde en plads. Der er mennesker overalt, og kun blomsterbedene omkring den enorme rundkørsel er hellige. Alle vil have et glimt af paraden, og en familie har sågar medbragt trappestiger for at få en bedre udsigt. Hele herligheden sendes i øvrigt på live tv og kan følges på storskærm på pladsen – julemandens popularitet når ikke kongerne til deres royale sokkeholdere.

Roscón de Reyes
Det er som ofte i Madrid en stjerneklar aften, og fuldmånen virker som stand-in for ledestjernen, som bekendt var de tre kongers fortids-GPS. Vejret er mildt og det trækker naturligvis endnu flere folk på gaden. Udover at kongerne også er kendt som de tre vise mænd, er der ikke meget religiøst over dette event – kun ren og skær barnlig fornøjelse.

Selv 'fejrer' vi Helligtrekongersdag den 6. januar med en 'Roscón de Reyes' hos min svigermor – en traditionel kage fyldt med flødeskum, og en overraskelse gemt indeni. I modsætning til den danske mandelgave, gælder det dog her om ikke at være den 'heldige', som ifølge traditionen betaler for kagen.