fredag den 8. maj 2015

Fra skyline til storkereder



Klak, klak, klak, klak” lyder det højlydt fra katedralens top, hvor hele tre storkepar har slået sig ned. De lange halse strækkes bagover, mens de klapper med næbene så det tydeligt kan høres nede på de brostensbelagte gader.

Denne morgen tog vi toget mod vest fra Madrids travle Chamartín-station, hvorfra der er udsigt til hovedstadens ikoniske skyskrabere 'Cuatro Torres'. Derfor er det noget af en kontrast at vandre rundt her, omringet af kilometervis af ringmur, i middelalderbyen Ávila.

Mens storkenes næb ville drukne i lyden fra rullende kufferter og hvinene metrospor i Madrid, er her ro for dem til at bygge deres imponerende reder. Gang på gang ser man de majestætiske vingefang komme svævende med nye kviste, og turistinformationens mange plys-udgaver, bevidner storkenes stjernestatus her.

Omringet i Ávila
Ávila når knap de 60.000 indbyggere, men har flere kirker per indbygger end de fleste byer i Spanien – og byen er velfortjent optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

Hovedårsagen er dog ikke de mange kirker, men den gigantiske og velbevarede ringmur der omkranser den oprindelige by. Som den perfekte kulisse til en middelalderfilm, eller TV-hittet Game Of Thrones.

To en halv kilometer strækker muren sig, og størstedelen kan udforskes til fods, med en formidabel udsigt over byen og landskabet i den smukke Castilla y León region. Entréen på 5 euro er godt givet ud, og ruten på toppen af det massive bygningsværk tager dig forbi mange af de 88 tårne. Følger man ruten fra turistinformationen til enden, kan man passende følge en lille bid af pilgrimsruten, 'Camino de Santiago', tilbage til torvet i centrum.

Pedaler og æggeblommer
Det er på dette torv idyllen brydes søndag morgen, da vi forlader vores lille hotel for at udforske resten af byen under truende grå skyer. Bassen banker på fuld tryk, og får for en stund middelalderbyen til at minde om en natklub i Madrid. Årsagen er dog en energisk omgang 'open air spinning', hvor en flok lokale træder tungt i pedalerne, mens deres poder flittigt øver balance og koordination på de fritgående tohjulere.

Vi vender dog ryggen til dette sunde søndags-initiativ, og stikker i stedet hovedet indenfor hos det populære konditori 'La Flor de Castilla', som er kendt for at sælge Yemas. 'Yema' er spansk for æggeblomme og 'Yemas de Santa Teresa' er en lokal delikatesse. Som navnet antyder består disse små orange kugler af æggeblomme, som så blandes med en indkogning af sirup, citronsaft og kanel. En sød lille bid, men foretrækker du som jeg salt frem for sødt, så er Castilla y León regionen kendt for sit gode kød, og svinemørbraden 'Lomo' er værd at prøve her.

Ávila nås på halvanden time med tog fra Madrid, og er en god dagstur under et ophold i hovedstaden. Selv vis man har set sin del af middelalder-konstruktioner er ringmuren ganske enkelt imponerende, og naturligvis også hvad bærer byens turisme - selvom katedralen, de mange kirker og storkene, også bidrager til en god oplevelse.